English | Magyar
Letölthető földrengés mintapéldák
 • Oldalak
 • 1
 • Headline Picture

   

  Többtámaszú folytatólagos gerendahíd tervezése földrengésre

  Tanszéki konzulens: Dr. Vigh László egyetemi docens/BME Hidak és Szerkezetek Tanszék

  Ipari konzulens: Ájpli Béla okleveles építőmérnök/Utiber Kft.

  A diplomamunkámban egy négynyílású, nyílásonként 75 m fesztávú, ortotrop pályalemezes acél szekrény közúti hidat terveztem meg, különös tekintettel a földrengési hatásokra. Diplomamunkámat megelőzően TDK dolgozat keretében vizsgáltam földrengésre érzékeny hídszerkezetek lehetséges szeizmikus „megerősítési” módozatait különböző csillapító berendezések figyelembevételével.

  A közelítő számítás során folytatólagos többtámaszú tartóként modelleztem a felszerkezetet. Az alépítmény megtervezésekor két különböző változatot készítettem: a) a teherbírási állapotban kapott méretek megtartása mellett csillapító eszközöket b) a földrengési hatások jelentette többlet igénybevételekre történő keresztmetszeti megerősítést alkalmaztam.  Az alternatívák összehasonlítása alapján, valamint gazdasági szempontból az ún. kihajlásbiztos támaszrúd (BRB) alkalmazása előnyösnek bizonyult, így a részletes számítást erre a variánsra hajtottam végre.

  A részletes számítás során rugalmas megtámasztású térbeli rúdmodellel modelleztem a felszerkezetet, a pilléreket, és a BRB elemet, melynek környezetét és kapcsolatait is méreteztem.  Galéria

  8